Lenfödem doğuştan (primer) veya sonradan edinilen (sekonder) çeşitli faktörlerden dolayı lenf sisteminde meydana gelen yetersizlik sonucu dokular arasında oluşan sıvı birikimidir.
Doğuştan gelen lenfödem doğumla birlikte açığa çıktığı gibi yaşamın ileri evrelerinde çeşitli dönemlerde açığa çıkabilir. Çoğunlukla bacaklarda görülür.
Sonradan gelişen yani sekonder lenfödem ise çeşitli faktörlerin etkisiyle açığa çıkar. Günümüzde sekonder lenfödeme neden olan en yaygın faktör kanser tedavileridir. Lenf nodüllerinin alınması ve radyoterapi uygulaması lenfödeme neden olabilir. Her kanser tedavisi geçiren hastada lenfödem açığa çıkacak diye bir kural yoktur. Fakat lenf nodülleri alınan ve radyoterapi gören her hasta lenfödem riski altındadır.
Kanser tedavileri yanında ciddi yaralanmaya neden olan kazalar, tekrarlı enfeksiyonlar, kronik venöz (toplardamar) yetmezlik, lipödem sekonder lenfödeme neden olabilir.
Lenfödem tedavi edilmezse ilerleyici bir hastalıktır. Hastalık bacak veya kolda şişme ile baslar. Kontrol altına alınmaz ise artan ödem ile birlikte cilt yapısında ciddi değişiklikler meydana gelir. Ciltte oluşan bu değişikliklerden dolayı lenfödem hastalığı halk arasında ‘’fil hastalığı’’ olarak adlandırılır.